Myopie of bijziendheid

BIJ DE WEEK VAN HET ZIEN, gaan we even dieper in op Myopie of bijziendheid. Een groeiend probleem in de oogzorg.

Wat is Myopie?

Myopie is een afwijking van het oog waarbij een negatieve of min sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbal te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen voor het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Myopie is geen nieuw fenomeen. In 2000 was ongeveer 23% van de wereldbevolking myoop. Als we deze weg blijven volgen en geen inspanningen doen om dit terug te drijven, zal naar schatting tegen het jaar 2050 de helft van de wereldbevolking te maken hebben met myopie.

Uit onderzoek blijkt dat, naarmate meer tijd wordt besteed aan kijken op korte afstand, de kans op myopie stijgt.

Myopie bij kinderen is een steeds groter wereldwijd probleem. Kinderen worden steeds vaker en steeds jonger myoop. Hierdoor is het een zorg die de komende jaren veel aandacht zal nodig hebben.

Wat kunnen we doen?

Preventie

  • 20 – 20 – 2
    • Na elke 20 minuten schermtijd, kijk je 20 seconden weg in de verte (dit om je ogen te ontspannen). De laatste 2 staat voor 2 uur buiten zijn (spelen), voldoende buitenlicht is dan ook heilzaam.
  • Zet het bureau van je kind voor het raam met zicht naar buiten.
  • Drink voldoende water, om te voorkomen dat je ogen uitdrogen.

MiYOSMART glazen

MiYOSMART is de slimme behandeling van toenemende bijziendheid of myopie bij kinderen. MiYOSMART slaagt er namelijk in om niet alleen de myopie te corrigeren maar ook de progressie ervan te vertragen.

MiYOSMART-brillenglazen zien er net zo uit als standaard enkelvoudige brillenglazen. Het is een veilige en gemakkelijke behandeling, omdat deze vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen. Het materiaal van de brillenglazen is licht, dun, schokbestendig en biedt UV-bescherming. Wennen aan de glazen is eenvoudig en ze kunnen de hele dag worden gedragen bij alle activiteiten.

MiYOSMART glazen vormen een behandeling en zijn daarom enkel verkrijgbaar mits akkoord van de behandelende oogarts, via een voorschrift. Met dit voorschrift kan u terecht bij Optiek J. Sels.

Wij bij Optiek J. Sels zijn erkend MiYOSMART verdeler, en staan klaar u hierin verder te helpen. Heeft u vragen, neem dan zeker contact met ons op.