Wortels knabbelen en anders gaan eten: 5 tips voor gezonde ogen!

Het kan vreemd klinken. Maar als opticien hebben we eigenlijk één doel: ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk onze winkel vermijdt. Preventieve oogzorg is een van onze stokpaardjes. Want een mooie bril met kwaliteitsvolle glazen laat je weer geweldig zien. Maar eigenlijk willen we je dat zo lang mogelijk besparen.

Hou je ogen gezond en fit

Daarom zetten we een paar handige – en soms verrassende – tips op een rijtje om je ogen fit en gezond te houden. Zo geniet je lang van een scherp zicht, zonder hulpmiddelen. 

En als je dan toch wit schitteren met een geweldig montuurtje, dan kies je maar een mooie zonnebril ?

5 leuke tips voor gezonde ogen

Knabbel eens een worteltje…

Nee, geen grapje. Vitamine A zorgt er namelijk voor dat je netvlies licht omzet in elektrische signalen. Die signalen gaan naar je hersenen en zorgen ervoor dat je alles scherp waarneemt. En die waardevolle vitamine vind je in… wortels!

Het is dus géén mythe: van wortelen eten ga je beter zien. 

Nu we toch bezig zijn: eet bewust!

Niet alleen vitamine A is belangrijk voor je ogen. Ook vitamine C is cruciaal. Studies wijzen aan dat deze vitamine de ontwikkeling van cataract en trage maculadegeneratie voorkomt. Ook sinaasappels, gele paprika’s en bessen eten is de boodschap!

Zet zeker ook yoghurt, champignons, eitjes, melk, amandelen en quinoa op het menu. De vitamine B2 in deze producten optimaliseert de zuurstofvoorziening in het oog. Belangrijk!

Gezonde lucht = gezonde ogen

Een goede luchtkwaliteit zorgt voor vochtige – en dus gezondere – ogen. Vermijd rook, zet het raam regelmatig open om te verluchten, zorg voor een aangename kamertemperatuur en gebruik een luchtbevochtiger. Oh, en niet vergeten om voldoende te knipperen!

Schermgebruik: superbelangrijk

We zitten heel wat op onze schermen tegenwoordig. Niet zo erg, zolang je het verantwoord doet. Met deze 3 tips zorg je voor verantwoord schermgebruik. Je ogen zullen je dankbaar zijn:

  • Neem op tijd een pauze: elke twee uur een kwartiertje!
  • Hou voldoende afstand: een halve meter moet volstaan.
  • Hou het helder – maar niet té: pas de helderheid van je scherm aan de omstandigheden aan.

Zonnetje, zonnetje in de lucht…

Bij zonnig weer tref je maar best je voorzorgen. De zon is immers belastend voor je ogen. Als je jouw ogen gezond wilt houden, denk dan aan:

  • Een oerdegelijke zonnebril die je ogen goed beschermt.
  • Nooit rechtstreeks in de zon kijken! Je netvlies kan snel verbranden.

En dat we je niet meer zien, hé!

Alle tips goed opgevolgd? Dan hopen we je lang niet te zien! Maar als je toch toe bent aan een nieuwe bril, lenzen of zonnebril: kom dan gerust eens bij ons langs ?

Tot binnenkort!